tisdag 9 oktober 2012

Khan Academy

Även om jag själv inte undervisar i matematik så vill jag göra reklam för en gratistjänst som hete Khan Academy. Jag har sett mina kollega på Vallhamra skolan använda den med gott resultat. Det verkar som både eleverna och lärarna gillar det här sättet att arbeta som ett komplement till den "vanliga" undervisningen.
Det som är väldigt positivt är att eleverna kan skapa konto på sidan med sina redan befintliga Google konton.  Du som lärare bör gå in och skaffa ett konto som lärare. Eleverna skall sedan söka upp dig som coach och då kan du följa deras framsteg. Det som kan vara en utmaning är att allt är på engelska, eller så är det jätte bra för då lär de sig mer engelska samtidigt. Ett tips här är om man använder Google chrom som webbläsare så översätter den engelskan.
När eleverna börjar så är det först väldigt enkelt och sedan tar de sig snabbt fram till den nivån de befinner sig på. De blir sedan coachade vidare till lämpliga uppgifter. Det finns uppgifter ända upp på universitetsnivå.
En elev till mig har gjort en filmer om hur man arbetar på siten som en uppgift i engelskan. Se länkarna nedan. 2 kommentarer:

 1. Bra filmer - kul att de är elevproducerade.
  Kan lägga till att översättningen till svenska med google translate är riktigt bra vilket också ger de som inte har språkflytet en möjlighet att jobba bra.

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Roligt du sprider tipset! Jag är otroligt motiverad på att driva fram större användning av khanacademy i skolan och skriver nu ett exjobb lite kring detta, vore jätteroligt att höra från erfarenheter en lärare har med använda det i sverige! Så, jag skulle vilja få kontakt med din kollega på Vallhamraskolan! Kan jag få hens mailadress eller liknande?

  Min email är erik.i.sundell(at)gmail(punkt)com (förvränger lite för slippa spam av automatiserade email-spanare)

  // Erik Sundell

  SvaraRadera