söndag 2 oktober 2011

Tre orsaker varför Jonsered väljer Google Apps for Education

I fredags beslutade vi på Jonsereds Skola att gå vidare och satsa på Google Apps for Education, som är Googles skolinitiativ. Detta eftersom Google, för att följa amerikansk lag, har inför 13 år åldersgräns och samtidigt börjat leta upp minderåriga konotinnehavare för att stänga av dessa. (De senaste veckorna har ett än så länge litet antal fått sina konton spärrade, utan förvarning.)

Sist vi I PEPP träffades diskuterade vi lite grann om olika alternativ och bland annat fick vi en demonstration om hur man kan jobba med dokumentfunktionen i Windows Live. Efter detta gick jag hem och bad ett par kollegor att på varsitt håll testa hur det skulle fungera för oss. Resultatet blev i varje fall att det inte är ett alternativ som i längden är hållbart. Därför har vi, med stöd av GR Utbildbing fattat beslutet att istället satsa på Google Apps for Education (vi kallar det, lite slarvigt för Google Education). Jag förklarar gärna det här beslutet i närmare detalj, men här kommen en kort sammanfattning av bakgrunden till vårt beslut:
- Vi blir själva både ägare av all information vi lagrar hos Google och administratörer över elevernas konton. Det innebär att vi på nolltid kan lägga upp nya konton, återställa lösenord, välja vilka tjänster som eleverna ska ha tillgå till, etc.

- Google Education är helt gratis och, tillskillnad från Googles andra tjänster helt fritt från reklam.

- Med Google Education kan vi fortsätta använda den lärplattform vi har lagt åtskilliga månader på att lära både oss själva och våra elever. Att gå igenom den processen en gång till skulle vara direkt oansvarigt ur ett pedagogiskt perspektiv, med tanke på hur många lektionstimmar vi missade när vi började med Google.

Även i framtiden kommer vi lärare använda live-mejlen för korrespondans med varandra och med föräldrarna, eftersom det handlar om skrivelser till myndigheter. Och där kan Live leverra en säkerhet som inte Google har. Men där slutar vår användnig av Live.

För den som är nyfiken på Google Apps for Education kan jag och Anders (vår andra IKt-pedagog) berätta mer när vi själva har fått snurr på saker och ting.

8 kommentarer:

 1. Japp.
  (Det enda som kostar är en domän, som ligger på drygt hundralappen per år.)

  SvaraRadera
 2. Heja!! Vi försöker använda lives sätt att dela dokument och sliter vårt hår...

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Det verkar ju bra, men vad jag har fått höra när det gäller val av annat system än live är att data lagras utanför EUland och vi därför inte får köra något annat. Är det ändå ok att köra Gapp så är det väldigt intressant.

  SvaraRadera
 5. @erik: vi använder live för kontakt med hemmet, och i alla andra fall där det handlar om korrespondens som måste lagras enl. Offentlighetsprincipen. Google Apps använder vi för dagligt skolarbete med eleverna. Förra veckans matteläxa liksom...

  SvaraRadera
 6. @jacob: Ibland krävs det mod för att skolutveckling skall äga rum! Detta måste du återkoppla vid nästa Pepp-träff.

  SvaraRadera
 7. @jacob: Fråga kring det praktiska vid Domänskapande. Knöt ni ett konto från skolan till betalningen via paypal eller hade ni någon annan taktik?

  SvaraRadera