onsdag 17 oktober 2012

studi.se - en svensk Khan?

I kölvattnet av Khan Academy...

Jag stötte på en svensk variant som är i betastadiet men redan nu väldigt heltäckande. Den heter studi.se och är en sida där lärare spelar in filmer i 9 ämnen till kunskapsmålen och även till det centrala innehållet i lgr11. det är en väl strukturerad site och de lottar med jämna mellanrum ut skollicenser som gäller året ut 

Till filmerna finns uppgifter som eleverna kan göra och det går lätt som lärare att ge sina elever läxor och studieplaner. Man ser också på ett överskådligt sätt hur eleverna gör framsteg.

Det går att testa gratis som individ fram till december men då får man inte elevanknytningen.

Ge en film i läxa - skippa genomgång och ägna hela lektionen åt att guida eleverna till kvalitativt arbete och fördjupning. - flippa ditt klassrum.

6 kommentarer:

  1. När de lägger ut allt material gratis så går det att jämföra med Khan. Nu är de bara profitörer som rider på flippa-vågen.

    SvaraRadera
  2. Be Bill Gates ge studi.se några miljoner också så kommer det nog också bli gratis ska du se.

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet!
    Svårt för dom att ha allt gratis kan jag tänka mig. Men det är ett jätte kul verktyg och alla elever i mina klasser älskar det så det kan vara värt en liten slant för att stötta det.

    /Fredrik Malm

    SvaraRadera
  4. Själv gillar jag inte att binda upp mig ekonomiskt för något. Dessutom tycker jag att man förlorar greppet om undervisningen en del om man väljer att följa en leverantör av filmer. För mig handlar att flippa klassrummet mycket om att man utgår från det som händer i klassrummet för att leda in på nästa flipp man gör. En flipp behöver absolut inte vara en film. Binder man upp sig ekonomiskt mot en sajt är risken större att man låter innehållet där styra istället för att man tillsammans med eleverna utvärderar och för undervisningen framåt.
    http://kilskrift.blogspot.se/2012/08/dela-inte-dolja.html

    SvaraRadera
  5. Lisa Fredriksson8 mars 2013 kl. 12:57

    Jag håller med Karin på ett sätt. Jag älskar att flippa och jag tycker inte det ena utesluter det andra. Det som både Studi och Khan är bra på är att visa statistik och annat vilket du inte får av dina filmer på youtube. Några av våra elever gillar att se sin egen lärare medan några inte gör det så jag tror det där är väldigt olika. Det vore kul om dom kunde öppna upp så att man kan lägga in sina egna flippafilmer i plattformen och skriva frågor till.

    Att förlora greppet håller jag inte med om. Detta är ju som vilken lärobok som helst i mina ögon. Men än en gång det ena utesluter inte det andra.

    SvaraRadera
  6. Är det verkligen statistiken som vi vill ha?
    Jag arbetar med formativ bedömning och tycker inte att statistik säger något om lärandet för eleven.
    Faran med att binda upp sig mot en sajt är att du i bekvämligheten som det leder till (och visst - jag förstår att man kan ha ett behov av en viss bekvämlighet) att du tror att genom att använda dig av den här sajten dels täcker in hela läroplanen utan problem och dels klarar av att integrera IKT i undervisningen utan att ens fundera över det. Att tänka IKT-pedagogiskt är större än så och att köpa ett koncept rakt av är inte att arbeta IKT-pedagogiskt. Somliga har säkert ögonen på skaft för det här, men jag har sett alldeles för många exempel på lärare som närapå slutar tänka själva och låter undervisningsmaterialet styra. Det gäller oftare digital material än annat. För att kunna flippa klassrummet effektivt är det viktigt att läraren gör den mentala flippen också. http://kilskrift.blogspot.se/2012/08/den-mentala-flippen.html

    Sen är jag rent allmänt emot hur företag, liksom ovanstående svenska sajt, använder sig av sociala medier för att försöka få del av lärares idéer och tankar för att sedan kunna tjäna pengar på det. Flippa har en väldigt stark Dela-kultur där lärare på alla stadier och i alla möjliga ämnen delar med sig av sina idéer och flippar helt gratis. Vill man inte göra flipparna själv så borde man hellre låna av allt det material som är gratis. Sen kan man komplettera med det man saknar.

    SvaraRadera