tisdag 29 november 2011

Friends Online


Organisationen Friends har tillsammans med Partille kommun utarbetat ett material som ska kunna vara ett stöd i skolors förebyggande arbete mot mobbning och kränkningar med speciellt fokus på nätet. Detta har skett inom ramen för ett EU-projekt och därmed har vi också kunnat diskutera dessa frågor med representanter för andra länder i Europa. Under året har Vallhamraskolan testat upplägget på olika sätt och funnit det mycket användbart.

Upplägget finns i två nivåer, ett för arbetslag och ett för arbetet med eleverna. Det är uppdelat i sex olika spännande fokusområden och innehåller övningar, diskussioner och uppdrag. På hemsidan finner du även länkar, rapporter, filmklipp och artiklar för att  kunna fördjupa arbetet. För oss som jobbar aktivt med stämningen i klassen och hur vi är mot varandra är detta ett grymt material att sätta tänderna i!

Personliga favoriter är "Dagen då internet försvann" - där vi alla får oss en rejäl tankeställare och "Hjälp" - där eleverna ÄNTLIGEN får vara ett stöd för vuxna som har svårt att hantera nätet.

Hemsidan partille.se/friendsonline ligger öppen för alla att använda, för temadagar eller i den dagliga verksamheten!

2 kommentarer:

  1. Jag fick nöjet att vara med på presentationen igår och detta är riktigt bra!

    Det märktes att det webbmaterial som nu finns att tillgå är anpassat för skolan och skapat av duktiga personer från bl.a. Vallhamra och Friends. Om detta sprids så är jag övertygad om att det kommer få genomslag då det gäller bl.a. nätmobbning.

    SvaraRadera
  2. Håller med Johan! Det här verkar riktigt användbart, både för arbetet i klassen men också för interna diskussioner med skolans personal.
    Vilket jobb ni gjort!!!

    SvaraRadera