onsdag 16 november 2011

IKT i skolbiblioteket #1

Sedan förra veckan går det något av en digital epedemi genom vissa av kommunens skolbibliotek. På grund av en gammal version av mjukvaran (Book-It 5.6) och vad som fullt möjligt kan vara kommunens mest aburda datornätverk (CITRIX) kan det hända att man helt tappar kontakten med lånekatalogen. Konsekvensen blir att man varken kan låna ut eller återlämna böcker. Så blev det för oss i Jonsered. Vad jag förstår så finns det på central nivå ett arbete med att ta fram direktiv på hur man löser detta.

Om man hamnar i den akuta situation som vi hamnade i och känner att man vill lösa problemet själv kan man börja med att göra följande:
- Ta hjälp av Partille IT för att uppgradera till Book-It 6.0. (Det är inte en process som man verkar kunna göra på egen hand.)

- Ofta innebär detta att man också måste byta dator, till en som ligger utanför CITRIX-nätverket.

- Då kan det hända att man får problem med sin scanner eftersom de oftast inte är kopplad på USB-porten utan någon gammal hedenhös-port. Detta går att åtgärda genom att skicka in sin scanner (och ett aktivt lånekort) till företaget Dantek i Växjö. På ungefär en vecka kan de på något magiskt vis fixa så att du får tillbaka en fungerande scanner, nu med USB-kabel. Hela grejen kostar ett par hundralappar. De nås på dantek@dantek.se eller 0470-47550.

Det är inte världens smidigaste process det här men den verkar vara nödvändig för att få saker och ting att fungera. Det viktiga är att uppgradera Book-It till 6.0. Detta kan Partille IT göra och efter det så går det att sköta in- och utlåning, även om man kanske får göra det manuellt under en tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar