onsdag 21 december 2011
Tack för i år!
Vi önskar alla bloggläsare en fridfull jul och förhoppningsvis en hel del vila också.
Tack alla bloggare för en fantastisk start på den här bloggen. Ser redan fram emot nästa termin.
torsdag 15 december 2011
Porthällaelever debatterar klimat med miljöministern
Nya presentationer i Google Docs
Hittills har jag hittat vanliga funktioner som man känner igen (och har saknat!) från klassiska program som PowerPoint. Typ övergångar. En grej som verkar både ny och bra är funktionen draw on canvas. Jag vet inte riktigt hur det fungerar men är sugen på att testa den mer!
Ny inloggning till Unikum
Från och med nu går det att logga in på Unikum med säker inloggning. Det har varit en del uppmärksamhet om detta i media i veckan som har gått.
Som förälder går man in på den nya länken och loggar in med Bank-ID.
Som lärare eller elev går man in på den nya länken och loggar in med webbdosa (obs! kräver ingen fysisk dosa.) Då använder man samma användaruppgifter som för edu-mailen.
Här är nya länken: http://partille.se/etjanst_unikum
Vi behöver hjälpas åt att sprida den här informationen så att den snabbt når ut till alla lärare och framförallt alla föräldrar. Det är inte lång tid kvar innan den gamla inloggningen stängs. I informationen till föräldrar räcker det med att lämna ut länken. Där finns tydliga instruktioner hur man gör.
onsdag 7 december 2011
Engelska utan lärobok
tisdag 6 december 2011
Världen i klassrummet med hjälp av IT
torsdag 1 december 2011
Veckobrev till alla anställda i BUF
tisdag 29 november 2011
Friends Online
Organisationen Friends har tillsammans med Partille kommun utarbetat ett material som ska kunna vara ett stöd i skolors förebyggande arbete mot mobbning och kränkningar med speciellt fokus på nätet. Detta har skett inom ramen för ett EU-projekt och därmed har vi också kunnat diskutera dessa frågor med representanter för andra länder i Europa. Under året har Vallhamraskolan testat upplägget på olika sätt och funnit det mycket användbart.
Upplägget finns i två nivåer, ett för arbetslag och ett för arbetet med eleverna. Det är uppdelat i sex olika spännande fokusområden och innehåller övningar, diskussioner och uppdrag. På hemsidan finner du även länkar, rapporter, filmklipp och artiklar för att kunna fördjupa arbetet. För oss som jobbar aktivt med stämningen i klassen och hur vi är mot varandra är detta ett grymt material att sätta tänderna i!
Personliga favoriter är "Dagen då internet försvann" - där vi alla får oss en rejäl tankeställare och "Hjälp" - där eleverna ÄNTLIGEN får vara ett stöd för vuxna som har svårt att hantera nätet.
Hemsidan partille.se/friendsonline ligger öppen för alla att använda, för temadagar eller i den dagliga verksamheten!
torsdag 24 november 2011
Pepp
Pepp har haft sin andra träff och förutom en del del information hade vi TeachMeet. Ett teachMeet går till så att deltagarna skall förbereda något som det sedan skall presentera när deras tur kommer. Man får välja mellan en 3 eller 7 minuters presentation och när tiden gått kastas det något på förläsaren så att denna avslutar sin presentation. Flera av presentationerna ledde till intressanta diskussioner. Deltagarna i Pepp uppmanades att göra något liknande i sina arbetslag.
Här följer några av de länkar som bl.a. presenterades idag.
Webb stjärnan. Vinn 20 000kr till klassen och få en egen hemsida. Ett naturligt sätt att börja prata om källkritik mm. http://www.webbstjarnan.se/blogg/53-nya-lag-som-kan-vinna-20-000-kr/
Skolflöden här samlas resurser för dig som lärare http://www.skolfloden.se/Skolfloden/Ipad.html
Socrative en sida för formativ bedömning, om du undrar hur du kan använda den tala med din IKT pedagog på skolan. http://www.socrative.com/
För den som använder google sketchup, AR-media, detta var riktigt magiskt, titta på filmen så får ni se.http://www.inglobetechnologies.com/en/new_products/arplugin_su/info.php
SO-rummet en guldgruva för alla lärare som undervisar i något de fyra so-ämnena. http://www.so-rummet.se/
Lektionsbaken - en ny resurs där alla kan hjälpas åt att sprida lektionsplaneringera.
http://www.lektionsbanken.se/
Skolmaten - du kan ladda ner appen till din telefon och få information om skolmaten http://www.dinskolmat.se/
Vi diskuterade även den här filmen.
måndag 21 november 2011
Presstationen
Vi valde att avsluta förra periodens uppdrag "Tillsammans" med att skicka in en artikel till Kurres Hasselblad. Vi startade den bärbara kanonen och datorn. Vi samlades framför duken. Bilder valdes och vi diskuterade vad som skulle skrivas till bilderna. Nöjda och glada kunde vi direkt se resultatet på duken. Väntan och spänningen var olidlig......skulle Kurre publicera vår artikel?
Här kan du se hur det gick.
Mvh
Barn & personal,
I Ur och Skur Fritidshemmet Lönnen, Oxledsskolan.
onsdag 16 november 2011
IKT i skolbiblioteket #2
Det som kan ställa till det är om man har elever som är svagare läsare. För dem är det inte alltid en lustfylld upplevelse, och ofta blir det inte lika utvecklande för deras läslust. Därför har jag i år bestämt mig för att utnyttja de digitala resurser som finns till max. Sedan ett par år faktiskt är Partille Bibliotek uppkopplade till tjänsten elib (elib.se). Där kan du genom att logga in med ditt vanliga lånekort (behövs egentligen bara en gång) få tillgång till ett gigantiskt utbud av ljudböcker att streama helt kostnadsfritt.
Jag har skrivit ihop en enkel och tydlig steg-för-steg instruktion som jag använt för att lära mina elever hur man gör. Ni får gärna använda den själva. Den finns här.
IKT i skolbiblioteket #1
Om man hamnar i den akuta situation som vi hamnade i och känner att man vill lösa problemet själv kan man börja med att göra följande:
- Ta hjälp av Partille IT för att uppgradera till Book-It 6.0. (Det är inte en process som man verkar kunna göra på egen hand.)
- Ofta innebär detta att man också måste byta dator, till en som ligger utanför CITRIX-nätverket.
- Då kan det hända att man får problem med sin scanner eftersom de oftast inte är kopplad på USB-porten utan någon gammal hedenhös-port. Detta går att åtgärda genom att skicka in sin scanner (och ett aktivt lånekort) till företaget Dantek i Växjö. På ungefär en vecka kan de på något magiskt vis fixa så att du får tillbaka en fungerande scanner, nu med USB-kabel. Hela grejen kostar ett par hundralappar. De nås på dantek@dantek.se eller 0470-47550.
Det är inte världens smidigaste process det här men den verkar vara nödvändig för att få saker och ting att fungera. Det viktiga är att uppgradera Book-It till 6.0. Detta kan Partille IT göra och efter det så går det att sköta in- och utlåning, även om man kanske får göra det manuellt under en tid.
lördag 12 november 2011
Robotuppdrag food factor 2011
- Vad görs redan för att fixa ditt lags problem?
- Vad kan göras mer eller bättre?
- Vad behövs för att er lösning ska lyckas?
- På vilket sätt kommer er lösning att skydda maten?
som vunnit tävlingen och nu får fortsätta att tävla i Oslo.
Laget kallar sig Team extreme
tisdag 8 november 2011
Skulltorps utveckling!
Vi är igång med installationen av Google apps (education), Live, 121 datorer på mellanstadiet, gummidatorer i f-klass och igår kom 4 efterlängtade Ipads!
Snabba ryck med att ta hem och installera pedagogiska appar och idag ut och provköra i verksamheten! Är smartphoneägare sedan ett par år tillbaka men slogs idag av hur otroligt tacksamt pedagogiskt verktyg Ipaden är i vår verksamhet. Under några timmar sprang jag runt till olika klasser och hade små grupplektioner med läsinlärning, matematik, värdegrund, ordförståelse, musik och sagoberättande! Barnen ville inte sluta och det var fantastiskt att se hur engagerade och målmedvetna de var.
Enligt planen kommer det finnas Ipad i f-klass, spec-team, förberedelseklass och klass 1-2.
Inser att 4 st är för lite på en skola med knappt 200 elever men en bra start!
En fundering jag fick var: är datorns tid förbi? Ligger vi för långt efter i skolutvecklingen? Vi behöver ju ligga i framkant, och kollar man ut i världen så ser det ut som att speciellt lärmiljöer och verktyg blir allt mer mobila. /Gustav (Skulltorpsskolan)
måndag 31 oktober 2011
IT-dag på Porthälla
Dagen började med en gemensam samling i aulan för att sedan fortsätta på Teknikcentrum med workshops på olika stationer. Allmänt Mac-handhavande, Keynote-tips, Office Web Apps, Google site, alternativa verktyg för elever med skolsvårigheter, grupper i Live och externa lagringsutrymmen är exempel på teman för dagen.
/Sofie Andrésen
Porthälla gymnasium
torsdag 27 oktober 2011
Hänt på Lunden
- Ett av skolans arbetslag skulle genomföra en vandring runt Kåsjön med sina elever. Tonåringar, vandring och duggregn är som bekant inte alltid kompatibelt, vad göra? Vi beslöt att testa QR- koder som en del av vandringen. Arbetslaget skrev ihop en fantasystory som utspelade sig i trakterna av Kåsjön. Uppgifter och ledtrådar för att komma vidare i både vandringen och storyn placerades ut med jämna mellanrum utmed vandringsleden i form av QR-koder. Innan vandringen hade vi kollat upp att alla elevgrupper hade minst en telefon som kan läsa av koden. Grupperna blev triggade och vandringen blev intressant....
- Efter att i dryga året varit en en-en skola har vi gått på en del nitar men även samlat på oss många mer trevliga erfarenheter. Ett exempel på det är vår satsning på Multimedia. Vi har med timresurs från elevens val skapat ett viktigt ämne på skolan, där vi ger alla elever som vill möjligheten att på ett kreativt sätt jobba med datorn utan att det är knutet till ett "vanligt" skolämne. Målet med undervisningen är att eleverna ska känna sig så säkra på att jobba med datorn att de aldrig ska behöva dra sig för att göra tex film-, ljudinspelningar, prezis...istället för redovisningar i text. Datorn kan ju som bekant användas på fler sätt än som en skrivmaskin;-)
torsdag 20 oktober 2011
Porthälla på G
På tisdag nästa vecka åker halva lärarstyrkan på c:a 40 personer och vår rektor Jonas Enger till Vänersborg på den första utbildningsdagen inom Bortom horisonten. Det ska bli spännande och vi ser verkligen fram emot att nu sätta igång på allvar med många spännande projekt!
/Sofie Andrésen
Porthälla gymnasium
onsdag 19 oktober 2011
Speldagar eller inte?
onsdag 5 oktober 2011
Bortom Horisonten
tisdag 4 oktober 2011
Länkar för språk i synnerhet engelska
Programmet jag använder heter symbaloo och det funkar bra om man som jag, lägger upp länkar på en egen sida som sedan lätt delas med andra.
http://www.symbaloo.com/shared/AAAABLQkoCkAA41_k0xE7Q==
söndag 2 oktober 2011
Bildblogg
Jag har använt bloggen i dryga året nu och känner att den har blivit ett viktigt redskap för mig att nå eleverna. Allt finns där, oavsett om eleverna är sjuk eller om jag vabbar. Och elevernas processbloggar har, förutom att de ger eleverna insikt i sin egen process, också blivit ett bra underlag för att sätta betyg.
Tre orsaker varför Jonsered väljer Google Apps for Education
Sist vi I PEPP träffades diskuterade vi lite grann om olika alternativ och bland annat fick vi en demonstration om hur man kan jobba med dokumentfunktionen i Windows Live. Efter detta gick jag hem och bad ett par kollegor att på varsitt håll testa hur det skulle fungera för oss. Resultatet blev i varje fall att det inte är ett alternativ som i längden är hållbart. Därför har vi, med stöd av GR Utbildbing fattat beslutet att istället satsa på Google Apps for Education (vi kallar det, lite slarvigt för Google Education). Jag förklarar gärna det här beslutet i närmare detalj, men här kommen en kort sammanfattning av bakgrunden till vårt beslut:
- Vi blir själva både ägare av all information vi lagrar hos Google och administratörer över elevernas konton. Det innebär att vi på nolltid kan lägga upp nya konton, återställa lösenord, välja vilka tjänster som eleverna ska ha tillgå till, etc.
- Google Education är helt gratis och, tillskillnad från Googles andra tjänster helt fritt från reklam.
- Med Google Education kan vi fortsätta använda den lärplattform vi har lagt åtskilliga månader på att lära både oss själva och våra elever. Att gå igenom den processen en gång till skulle vara direkt oansvarigt ur ett pedagogiskt perspektiv, med tanke på hur många lektionstimmar vi missade när vi började med Google.
Även i framtiden kommer vi lärare använda live-mejlen för korrespondans med varandra och med föräldrarna, eftersom det handlar om skrivelser till myndigheter. Och där kan Live leverra en säkerhet som inte Google har. Men där slutar vår användnig av Live.
För den som är nyfiken på Google Apps for Education kan jag och Anders (vår andra IKt-pedagog) berätta mer när vi själva har fått snurr på saker och ting.
torsdag 29 september 2011
Uppstart för PEPP på Jonsereds herrgård!
Efter lite allmän information så delade vi in oss i grupper med ett fokus: Hur skall Partilles skolor bli bättre på att delge varandra goda idéer och tillsammans få en bättre och roligare skola med fokus på IT. Resultatet av detta är bland annat denna blogg. Det kom upp tankar om att anordna Teachmeet, vidareutveckla Partilles IT-mässa LärorIKT, besöka varandras skolor osv. Gruppen kommer att träffas 2-3 heldagar per termin.
PS: PEPP står för Partilles E-utvecklande Pedagoger (+ ett P för att det skall låta snyggt!)
/Johan Unosson
Mac-utdelning på Porthälla
måndag 26 september 2011
IKT satsning på musiklärarna
fredag 23 september 2011
Veckans utvärdering!
"Jag har lärt mig att tidning inte är tråkigt."
"Jag har lärt mig att det är väldigt mycket olika grejer som man inte vet om."
"Jag har lärt mig att det inte är så läskigt att stå inför klassen!"
Snacka om att vi har världens bästa jobb...
torsdag 22 september 2011
Kraften i en egen elevdator
Tanken är att kidsen ska få jobba i grupper med att studera och beskriva en svensk stad. Det arbetet ska resultera i en artikel som läggs ut på wikin. När alla 25 artiklar är klara får de studera varandras artiklar och låtsastävla i vem som kan mest om flest artiklar/städer.
Så när jag introducerade wikin lät jag en av mina mer IKT-nördiga elever förklara Wikipedia. Vi kollade på antalet publicerade artiklar (över 400 000!) och funderade på vem som skriver alla artiklar ("Det är väl någon som jobbar på Wikipedia!?"). Sen visade jag dem hur man kan ändra en artikel och hur fort det tar innan någon annan ändrar vidare. (Det tog mindre än två minuter!) Efter det hann jag inte mer än dela in eleverna i grupper och berätta vilken stad de ska få studera.
Så när en av mina nioåringar frågade mig om han fick registrera "Den officiella göteborgsbloggen" bad jag honom att inte kalla den officiell och tänkte inte mer på det. Förrän jag tre timmar efter skoldagens slut fick ett mejl med en länk till TheGoteborgBlog, som innehåller fullt med information/länkar/google-kartor/YouTube-klipp om vad man kan göra om man turistar i Göteborg. Och just precis: Eftersom bloggen är riktad till turister finns den på svenska, engelska och japanska (tack vare Google Translate skulle jag misstänka)...
Precis så stark är motivationen som kommer med en egen elevdator.
Här är en banner vi gjorde för att starta temat. Vi använde gratisprogrammet banner effect.