onsdag 19 december 2012
Entreprenöriellt lärande på Vallhamraskolan
Fem klasser på Vallhamra skolan har arbetat med ett media projekt under hösten och radion var en del i projektet. De förberedde sig i skolan genom att spela in reportage som levererades via ett usb-minne. De redigerade ljudfilerna i Audacity och använde jinglar från Multimediabyrån. Så det var endast två eller tre elever åt gången som fick vara med live och sända i radion. Hela klassen var med på radiostationen och kunde följa sändningen som även streamades via Bambuser.
De fem klasserna hade lite olika ingångar. Två klasser hade som tema hur det är att fylla tolv, 2012. En klass hade studerat teknikutvecklingen och två andra klasser religion. Detta blev en väldigt spännande dag och ett väldigt annorlunda sätt att redovisa sina kunskaper på. Det här rekommenderas varmt och om ni har fler frågor kan ni kontakta Jenny Lind på Vallhamra skolan.
måndag 17 december 2012
Green screen
söndag 25 november 2012
PIM lab
Bra och veta att de arbetat med spel om någon vill veta mer.
tisdag 30 oktober 2012
CIKT på mötesplats skola
onsdag 17 oktober 2012
studi.se - en svensk Khan?
tisdag 9 oktober 2012
Khan Academy
Det som är väldigt positivt är att eleverna kan skapa konto på sidan med sina redan befintliga Google konton. Du som lärare bör gå in och skaffa ett konto som lärare. Eleverna skall sedan söka upp dig som coach och då kan du följa deras framsteg. Det som kan vara en utmaning är att allt är på engelska, eller så är det jätte bra för då lär de sig mer engelska samtidigt. Ett tips här är om man använder Google chrom som webbläsare så översätter den engelskan.
När eleverna börjar så är det först väldigt enkelt och sedan tar de sig snabbt fram till den nivån de befinner sig på. De blir sedan coachade vidare till lämpliga uppgifter. Det finns uppgifter ända upp på universitetsnivå.
En elev till mig har gjort en filmer om hur man arbetar på siten som en uppgift i engelskan. Se länkarna nedan.
onsdag 3 oktober 2012
Underlätta filhanteringen i google drive på din Transformers
Förbered med att:
1) Lägg in alla elevers googlekonto på den enhet du vill att de ska kunna använda.
2) Ladda ner appen "google drive" från playstore.
3) Låt eleverna skapa en mapp med sitt namn på sitt konto i google drive.
Nu är det bara att köra på som jag försöker beskriva i filmen nedan (ljudet på filmen hamnade lite ur sync. på slutet men det fungerar nog ändå hoppas jag)
torsdag 27 september 2012
Tips på appar till Transformersplattan
Klicka på respektive kategori i övre raden för att se de olika apparna - för vidare beskrivning är det bara att söka upp dem i Google Play.
måndag 3 september 2012
Partille Stories
- ge eleverna många mottagare till sina texter
- njuta av att vi har så god tillgång till manicker att skriva digitalt på
- entusiasmera med ett lockande, lokalt tema
- känna tävlingsnerverna vakna
- ge individen en riktig anledning till en diger skrivprocess
- låta infall bli verklighet
- samarbeta genom sociala medier
Detta har nu blivit partillestories.se. Långt ifrån färdigt, men projektet har börjat sprida sig. Genom mail, kafferastprat, twitter, bloggar och digitala lpp:er.
Har du tankar och förslag och vill vara med och hjälpa till, skriv en kommentar här nedanför (eller prata med din PEPP-person om du bor i Partille)!
onsdag 29 augusti 2012
LärorIKT
torsdag 7 juni 2012
Utbildningar i Digital kompetens
Så här står det under övergripande mål och riktlinjer i Lgr11:
Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande.
Sedan 2006 finns det möjlighet för dig som arbetar i skola/ förskola i Partille kommun att fortbilda dig i IT och lärande på din arbetstid, utbildningen kallas för Digital kompetens. Åtta heldagar under ett läsår träffas vi för inspiration och utbildning. Du får redskap för hur du kan arbeta med några av alla de resurser som finns lokalt på datorn och på Internet. Sedan gäller det för dig att omsätta detta så att det passar för din undervisning och dina elever.
Vi erbjuder en repetitionskurs för dig som tidigare gått utbildningen men nu behöver lite "påfyllning". Denna kurs är också åtta tillfällen på onsdagar men endast halv dag. Vi ses efter lunch och arbetar ca 4 tim. Det hade varit en fördel om du här kan använda din planeringstid. Du kommer att få tid att planera dina lektioner, kan ställa frågor och så repeterar vi.
En IKT-utbildning speciellt för bildlärare. Vi kommer att arbeta med hur man redigerar bild och film på datorn och hur man kan dokumentera elevernas process. Hur man använder viss hårdvara - t ex kamera och skanner. Vi kommer att prata om upphovsrätt och andra resurser som finns på nätet.
Digitala verktyg och metoder i matematik
Utbildningen kommer att blanda inspiration och teori med praktiskt arbete med utgångspunkt från LGR11. I grupper kommer ett område inom matematiken att väljas ut som vi under utbildningen kommer att fokusera på och utveckla digitalt både vad det gäller redskap och metoder. Utbildningen är processinriktad vilket innebär att du som deltagare förväntas vara aktiv och testa dina nya erfarenheter i klass. Fyra tillfällen under hösten. Eftermiddagar från14.30-17.00 Utbildningen vänder sig till intresserade lärare i matematik. Du behöver inte vara en ”digital fena” men du bör inte vara rädd för att släppa taget om matteboken.
Du måste först tala med din chef, skolan står för vikariekostnaden, sedan anmäler du dig på det formulär till den kurs du önskar gå här nedan.
Sista anmälningsdag är 12 juni
Förskolan - utbildare Annkin Marchiafava
Anmälan
Digital Kompetens, Grundskolan, Gymnasiet - utbildare Anette Meyer
Anmälan
Grundskolan, repetitionskurs - utbildare Anette Meyer
Anmälan
Bildutbildning - utbildare Lena Ragneskog
Anmälan
Matematik - utbildare Johan Unosson
Anmälan
onsdag 23 maj 2012
Framtidens lärande 2012
Rolf Ekman Medförfattare till boken “Lärandets grunder” från 2011 och professor i neurokemi. Rolf Ekmans budskap var att ta vara på hjärnans plasticitet - utmana hjärnan så utvecklas/omformas den. Hjärnan påverkas ständigt utifrån och den tappar möjligheter att utvecklas på områden där den inte stimuleras. Därför behöver vi ha laboratoriet med oss i bakhuvudet när vi bygger lärmiljöer.
Trevor Dolan Doktorand vid inst. för pedagogik och didaktik vid sthlm universitet.
Trevor konstaterade att den färdighet som efterfrågas i mindre utsträckning på arbetsmarknaden är rutinmässiga saker som kan ersättas med datorer (googlekunskap). Dolan menar att det fortfarande är just denna färdighet som till stora delar premieras i skolan och det måste ändras. Hjärnan behöver utmanas och ffa behöver eleverna kunskap om hur hjärnan fungerar och vilken forskning som finns på området.
Peter Lippman Arbetar över hela världen med evidensbaserad design av skolor/lärmiljöer.
Peter hade väldigt många spännande exempel på skolbyggnader som fungerar bra och tog upp för och nackdelar med att bygga/inreda på olika sätt. Något som betonades var att miljön måste ha bra basförutsättningar såsom dagsljus, god luft och en fungerande ljudmiljö. Han återkom också till rektors väldigt viktiga roll i att “bära” idén kring hur skolan ska se ut och formas och att det handlar om att jobba mot denna idé under en längre period för att få det funktionellt. Det är också viktigt att behålla lärarna i verksamheten eftersom forskning visar på att de når sin bästa nivå efter 8-20 år i yrket.
På onsdagen lyssnade jag på:
Jan Gulliksen Professor i mänsklig interaktion med it.
Jan gjorde en framtidsspaning och talade sig varm om att förändra det vi testar. Vi kan inte testa fakta om det inte är det som behövs i samhället. Han stack ut hakan och föreslog test där elever kan ha tillgång till de hjälpmedel som de är vana vid (ex. dator och internet) men att betyget avgörs av hur väl man löser uppgiften och hur snabb man är. En annan viktig del av det Jan ville framföra var att utbilda elever till att driva sig själva - ta reda på saker innan läraren gett svaren - det finns så många bra lärkanaler numera.
Jonas Christensson Delaktig i att utarbeta ljudstandarder för bl.a skolan
Han höll i en mycket bra föreläsning om akustik och hur elever kan lyftas med hjälp av att lärmiljöer byggs på rätt sätt. Den ultimata lärmiljön är utomhus (om du tar bort billjud mm) och det är den akustiken vi ska eftersträva att få inne. Ljudbilden kan dock inte göras lika i alla klassrum - det varierar beroende på om det ska vara grupparbete eller envägsundervisning och oerhört viktigt att fundera på vid byggnation.
NE + Nordstedt
Nordstedt presenterade ett koncept (e-språk) som verkade fantastiskt att använda i språkundervisningen. De har slagit sig samman med NE och lägger upp massor av texter som grupperas efter svårighet och vilken årskurs de passar till. Texterna kan man även lyssna på och få direkt tillgån till översättningar av ord. Det finns ochså frågor att jobba med till varje text. Man kan välja mellan fyra olika språk (franska, engelska, spanska och tyska). Detta paket är en tilläggstjänst till NE och kommer till hösten - Bör kunna ersätta en och annan kursbok.
Ung agenda
Ett antal elever hade samlats för workshop utifrån frågan hur de skulle vilja ha sin undervisning och lärmiljö. De presenterade sina tankar och det var väldigt engagerade ungdomar som hade tänkt till och troligen skulle trivas ännu bättre i skolan om deras idéer gick i uppfyllelse. Vem skulle t.ex inte vilja studera naturtyper på plats i ett naturområde under några dagar istället för i klassrummet?
Rosan Busch
Har arbetat med inredningen på vittraskolan vid telefonplan och berättade om tankarna bakom olika lösningar. Det är en skola som saknar klassrum i vanlig bemärkelse - det finns istället olika miljöer i ett öppet landskap. Det förekommer inte heller så mycket stolar men väldigt många andra sittmöjligheter i form av soffor, kuddar och mattor.
Flera kommuner hade små föredrag om hur de arbetar med sin satsning kring 121 och visst hade det varit roligt om vi kunde göra det nästa år?
måndag 21 maj 2012
Blogg på Furulundskolans Comeniusvecka
Det är lätt att en projektvecka som denna stannar vid att vara intressant endast för de som direkt deltar i projektet på plats. Det ville vi ändra på och startade en blogg för att de elever och lärare som inte finns med oss i Sverige ska kunna delta.
Bloggen uppdateras ungefär en gång i timmen under veckans gång av projektets lilla journalistgrupp. Bilder och enkla små texter gör att skolorna i Italien, Tyskland, England och vår skolas elever känner att de är med på riktigt. Flera elever har redan efter första dagen påpekat att bloggen blir ett fint dagboksminne av veckan :-)
IT som ett verktyg för kommunikation och lärande på riktigt!
Följ oss gärna på; http://knowingmeknowingyouaha.blogspot.se/
tisdag 15 maj 2012
torsdag 10 maj 2012
Utbildning i Digital kompetens
Det är nu möjligt att anmäla sig till höstens utbildningar. Information och anmälningsformulär finns på Framsidan under BUF veckobrev till alla anställda
fredag 20 april 2012
Blogg stärker lärandet i 9A
Under höstterminen läste klassen varsin bok som de valde själva. De som har svårigheter med läsningen får böckerna nedladdade så att de kan lyssna på texten. Arbetsuppgiften denna gång var att skriva en bokrecension. När recensionerna sedan var klara fick eleverna en fråga om de ville publicera recensionen "på riktigt". På riktigt denna gång innebar att de fick sina recensioner inlagda på www.enligto.se, som är en bokblogg som drivs av en svensklärare. Detta resulterade i att fem av eleverna fick sina recensioner publicerade, lästa och kommenterade av "riktiga läsare" på www.enligto.se.
Arbetssättet med att lägga upp inlägg på en blogg och att låta eleverna kommentera varandras inlägg har varit väldigt givande. Eleverna får en chans att se varandras arbeten. I vanliga fall får de se en begränsad grupps arbeten eftersom de är indelade i grupper och har samarbetspartners som ska hjälpa och stödja under arbetets gång. När man presenterar hela gruppens arbeten så väcks fler tankar och eleverna får inspiration av varandra. När eleverna sedan kommenterar varandras arbeten så känner sig de som skrivit inläggen uppskattade eftersom de får positiv feedback från sina klasskamrater. Diskussionerna som kan uppstå lyfter innehållet och fördjupar det de lärt sig så att de lär sig ännu mer.
Maria Larsson, Furulunds skola Lunden
fredag 30 mars 2012
En teknisk lösning för ökad frihet i klassrummet
Jag hittade ett program, "AirServer", som sade sig kunna omvandla min Macbook till en AppleTV. Det verkade bra eftersom det skulle möjliggöra bildspegling via AirPlay. Det visade sig fungera kanon - väldigt snabb responstid och enkelt att ansluta. Jag gjorde en stumfilm där jag försöker visa hur kvickt det man skriver skickas trådlöst till datorn (och vidare upp på projektorn). Kameran jag riktat på plattan var inte världens bästa men det ger en uppfattning.
Till AirServer har jag funnit att anteckningsprogrammet "Notes Plus" funkar bäst. Det ger mig möjlighet att jobba med olika figurer och penna på ett smidigt sätt - det går också att spela in ljud till det du gör och ha en webbsida uppe parallellt vilket gör det smidigt att t.ex använda responssystemet "Socrative" eller göra urklipp som det sedan går att jobba med i anteckningsdelen. Notes Plus ger även "mjuka" linjer
Videon är inte en förklaring till hur man kommer igång med programmen men det är bara att maila mig om detta verkar intressant och det skulle behövas hjälp.
lördag 10 mars 2012
NU FUNKAR DET! (eller Google Apps for Education)
onsdag 22 februari 2012
Jacob föreläser på Handels
Se Jacob Möllstams föreläsning från Lärarkvällarna i Göteborg.
Hur kan lärare använda sociala medier och sociala spel i sin undervisning? Jacob Möllstam, (killfröken.se), berättar om hur han arbetar med bl.a. Facebook, Minecraft och Moviestarplanet i sin undervisning för att möta eleverna där de är, för att göra skolarbetet med relevant samt för att utnyttja digitala plattformar för att skapa kommunikation kring lärande.
fredag 10 februari 2012
Matteutmaning via Skype
onsdag 8 februari 2012
tisdag 7 februari 2012
Bokcirklar
Jenny Lind lärare på Vallhamraskolan berättar här hur hon använder bloggverktyget när eleverna diskuterar litteratur.
Jag har provat att använda vår klassblogg som ett verktyg i svenskan. Jag undervisar i två 5:or i svenska och ser stora fördelar med att använda bloggen som bokblogg. Jag skriver upp frågor att diskutera till varje vecka på bloggen. Jag har 5 bokcirklar i varje klass igång samtidigt. Alla grupper läser olika böcker. Frågorna jag använder är allmänna frågor som passar till vilken bok gruppen än läser.
Jag lägger ut veckans uppgift/läxan till grupperna på bloggen och de har en ordförare i varje grupp som läser på bloggen och håller i bokcirkel varje vecka. Ordföraren har en dator och ser till att varje fråga diskuteras och att alla får komma till tals i gruppen. Därefter skriver de av veckans nya frågor i en anteckningsbok som de ska förbereda sig på till nästa möte. De bestämmer hur långt de ska läsa i gruppen till nästa vecka. De avslutar mötet genom att skriva in på bloggen bokens titel och hur långt de ska läsa. Är någon sjuk eller har glömt boken i skolan så kan de bara gå in på bloggen och se all information de behöver.
Det är ett bra redskap för mig att använda bloggen då jag har 2 klasser och oftast använder samma planering till lektionerna. Jag slipper då pappersarbete och alla grupper kan sköta sig självständigt genom att läsa på bloggen. Jag kan istllet gå runt och lyssna på alla intressanta samtal och diskussioner som är i grupperna. Alla grupper avslutar med att läsa en sida högt för varandra i det nya kapitlet.
Arbetet har fungerat över förväntat och efter sportlovet kör vi en ny omgång med nya cirklar och nya böcker. Tanken finns också att prova med engelska böcker framöver.
5d klassblogg http://sjoborrarna.blogspot.com/
tisdag 31 januari 2012
Paula bloggar med sina elever
Drama som pedagogiskt arbetssätt var den metod som vi arbetade med under tema Forntiden. Eleverna blev indelade i familjer där de själva fick bestämma familjeförhållandena och vem de var i familjen. Varje vecka fick de ett uppdrag att jobba med i familjen. Varje elev har skrivit dagbok utifrån sin karaktär och då skrivit om uppdraget. Varje familj har haft en blogg och en del av dagboksanteckningarna har vi skrivit där. Vi avslutade hela temat med en stor Forntidsfest som innehöll bl a jakt, slakt, dans, drama, forntidsmat och frågesport.
måndag 30 januari 2012
- Välj webcam mode och följ instruktionerna för en lite mer stereoscopisk upplevelse.
(lägg märke till att man får expandera textfältet under bilderna ibland för att kunna läsa allt)